Polskie rośliny, które warto jeść

Polskie rośliny, które warto jeśćNa polskich łąkach i w uprawianych przez nas ogrodach rośnie wiele roślin cennych dla naszego zdrowia. Bez wątpienia warto wprowadzić je do swojego codziennego menu. Pomogą cieszyć się doskonałym samopoczuciem i świetną kondycją. Na co warto stawiać? Zobaczmy.

Natka pietruszki

To prawdziwa bomba witaminowa. Dostarcza nie tylko ogromnych ilości witaminy C, ale również żelaza oraz beta-karotenu. Chroni przed anemią, przyspiesza wyleczenie tej, która się pojawiła, wzmacnia odporność organizmu. Zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej. Warto dodawać ją do zup, sałatek oraz posypywać nią kanapki.

Rzepa

To zapomniane warzywo powinniśmy naprawdę pokochać. Cechują się niską wartością kaloryczną przy jednoczesnej ogromnej zawartości witamin i minerałów. Rzepa to doskonałe źródło:

  • magnezu;
  • wapnia;
  • potasu;
  • witaminy C;
  • błonnika.

Jeśli przygotowujemy z rzepy wywar, możemy wykorzystywać go do płukania włosów. Ich kondycja szybko ulegnie poprawie.

Pokrzywa

Ta znana roślina rośnie niemalże wszędzie. Młoda doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni. Korzystnie wpływa na pracę trzustki, żołądka oraz wątroby. Podnosi odporność organizmy. Poleca się ją przy anemii – zawiera bardzo dużo cennego żelaza. Z pokrzywy można przygotować pysze zupy, sałatki, dodawać ją do zapiekanek. Z ususzonej warto przyrządzać napar.

Jarmuż

Bez wątpienia znowu staje się naprawdę popularny. Dostarcza:

  • witaminy A;
  • witaminy C;
  • witaminy K;
  • żelaza;
  • wapnia;

Wzmacnia kości, korzystnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego, zapobiega anemii. Bez wątpienia warto go pokochać. Idealnie nadaje się do koktajli oraz zup. Można go jeść na surowo bądź blanszować.

Żurawina

Dostarcza błonnika, wapnia, jodu, witaminy C. Zakwasza mocz. Z tego powodu doskonale zapobiega infekcjom dróg moczowych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Korzystnie wpływa także na kondycję naszego serca. Warto stosować ją wówczas, gdy chcemy uchronić się przed rozwojem wrzodów żołądka. Na jej bazie można ugotować pyszny kisiel, przyrządzić sok czy pełną zdrowia nalewkę.

Podobne wiadomości:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *